PlanlaufTerrain un Linux

Nedaudz tehniskas informācijas 🙂 Šis raksts neatbild uz jautājumu: kāpēc vispār to vajag, ja var strādāt ar MS Windows 🙂

Pilskalnu 3D modeļu izveidei pamatā tiek izmantota lietotne planlaufTerrain. Galddatora versija ir pieejama tikai MS Windows videi (tehniskās prasības var atrast šeit). Mobilās lietotnes ir pieejamas Android un Apple mobilajām ierīcēm.

Ikdienā strādāju vairākās vidēs uz galddatora – gan MS Windows, gan GNU/Linux (Linux Mint 21.1 distribūcija), tāpēc bija kārdinājums pamēģināt – vai ir iespēja planlaufTerrain izmantot Linux vidē. Uzreiz brīdinu – tik viegli nebūs. Ja ir vēlme pilnvērtīgi strādāt, tad uzreiz jāaizmirst par tādiem risinājumiem kā Wine, Crossover Office, VirtualBox vai VMWare.

PlanlaufTerrain maksimāli cenšas izmantot visādas OpenGL iespējas, kas iespējamas tikai ar pilnvērtīgu grafisko draiveri.

planlaufTerrain 2023 nostartēts uz Linux Mint 21.1, izmantojot libvirt.

Viena iespēja, ko izmantoju pats un arī tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā – libvirt/qemu, kas ļauj izmantot virtuālo GPU, t.i. – pēc būtības pa tiešo strādājot ar videokartes “dzelzi”. Otra – iegādāties datoru ar diviem GPU un vienu izdalīt darbam ar virtuālo mašīnu. Protams, jāatceras, ka arī RAM palielināšana nenāks par sliktu (pats izmantoju 8gb pamatsistēmai un 8gb – virtualizācijai).

Izdalīts vGPU.
Virtuālajā mašīnā MS Windows 10 ierīci darbina kā normālu video karti, izmantojot Intel GPU draiveri.

Ir atšķirības, ja uz datora ir Nvidia vai Intel iebūvētā video karte. Var gadīties, ka Nvidia gadījumā daudz vairāk lietu var izdarīt, arī izmantojot Crossover Office, taču arī ne visu.

Ļoti labs video, kur parādīts kā to visu paveikt, atrodams šeit:

Raksti, kas noteikti jāizlasa: