Problēmas ar Lietuvas LIDAR datu pieejamību

Kernave

Jau iepriekš bija skaidrs, ka ar Lietuvas dzelzs laikmeta pilskalnu 3D modeļu veidošanu un digitālu pārmērīšanu tik ātri neveiksies kā ar Latvijas un Igaunijas teritorijā esošajiem, taču politiskā situācija Eiropā to visu vēl vairāk apgrūtinājusi.

Lietuvas Lidar dati a priori jau bija pieejami tikai ar geoportal.lt starpniecību, kur atļauta nevis tieša datu lejupielāde, bet gan datu paku formēšana (katrā pa 4 datu laukiem). Pēc datu paku noformēšanas par katru paku elektroniski jāparaksta licencēšanas līgums un pēc tam jāgaida, kad kāds to apstiprinās.

Sākumā viss it kā notika salīdzinoši raiti, bet drīz vien sākās dīvainības – ja sākumā varēju noformēt 10 datu pakas (5 ar ortofoto, 5 ar Lidar laukiem), pamazām Lietuvas puse sāka piebremzēt ar pieteikumu apstiprināšanu, atsaucoties uz kaut kādiem limitiem, kas nekur nav publicēti un iepriekš problēmas neradīja.

Tikai uzsākot tiešu komunikāciju ar geoportal.lt atbalsta dienestu, pēc ilgām diskusijām man izsniedza epasta adresi lai varu pa tiešo sazināties ar datu tiešo turētāju – Lietuvas Zemes dienestu. Tikai tur man beidzot oficiāli pavēstīja, ka Ukrainas kara dēļ ir ierobežota datu izsniegšana, bet es datus varu mēģināt iegūt uz cietā diska, pirms tam uzsākot garu birokrātisku procedūru.

Tā nu pirmais solis ir sperts – pieteikums ir uzrakstīts, cietais disks pie draugiem Lietuvā. Atliek tikai gaidīt, kamēr mans pieteikums datu saņemšanais izlīkumos pa kabinetiem 🙂

Tikmēr atgriežos pie Polijas pilskalnu digitālas pārmērīšanas.