Top pamati Eiropas teritorijas pilskalnu katalogam

Uzsākts darbs pie senās Prūsijas teritorijas pilskalnu 3D modeļu izveides.

Kāds gan sakars atvērto datu projektam “Latvijas pilskalni” ar seno Prūsiju? 🙂 No vienas puses – ir interesanti papētīt, kādi tad izskatījušies prūšu pilskalni. Prūši, kā zināms, taču arī bija viena no baltu tautām. Šis gan nav galvenais iemesls, lai ķertos pie šāda darba. Galvenais iemesls ir pamata veidošana iespējamam Eiropas pilskalnu katalogam.

Pirms kāda laika man bija tikšanās ar speciālistu no Vācijas, kurš pats mani uzmeklēja. Sarunas galvenā tēma – iespējas šādu katalogu veidot. Ir virkne dažādu faktoru, kas traucē, piemēram – nav pieejas Kaļiņingradas apgabala LiDAR datiem, kā arī Lietuvas LiDAR datu ieguve ir gana lēna – dati nav vienkārši publiski pieejami, bet par katru datu paketi jāslēdz elektronisks līgums. Lai nu kā – darbs ir uzsākts un pirmie modeļi pilskalniem, kas atrodas tagadējās Polijas teritorijā, jau pieejami 3D modeļu kolekcijā. Modeļu fotogrāfijas, pilskalnu profilu attēli, autonomi 3D modeļi HTML formātā utt., pieejami mūsu atvērto datu krātuvē opendata.latvijas-pilskalni.lv un izmantojami brīvi un bez maksas.

Hillforts in Ancient Prussia territory
by Latvijas pilskalni un senvietas
on Sketchfab

Paralēli norit darbs pie interneta vietnes jaunās versijas izstrādes. Jaunajā versijā dati par pilskalniem un senvietām būs pieejami daudz ērtāk; objekti būs sīki klasificēti, tāpēc būs iespēja redzēt dažādus info grafikus dažādos griezumos. Lai top!

Atgādinām, ka pašlaik uzkrātā informācija pieejama vietnēs www.latvijas-pilskalni.lv un www.senvietas.lv. Atvērto datu krātuve pieejama vietnē opendata.latvijas-pilskalni.lv. Izveidota senvietu interaktīvā karte, kur atradīsiet informāciju, kas saistīta ar senvietām arī mūsu kaimiņvalstīs.

Atvērto datu projekts “Latvijas pilskalni” ir privāta iniciatīva un darbojas, pateicoties ziedojumiem. Projekts ieguvis Latvijas Atvērto tehnoloģiju Asociācijas (LATA) gada balvu privātajā sektorā.